Vad hade Sverige varit utan ATG?

2023-05-22

För snart 50 år sedan grundades ATG. Vi kommer med all säkerhet att återkomma till hur det ska firas. Men just nu skulle jag vilja göra ett litet tankeexperiment: tänk om ATG inte hade startats 1974. Om hästnäringen hade lämnats lite vind för våg – hur hade hästsverige sett ut idag? 

För det första hade vi inte haft tillnärmelsevis lika många hästar. När ATG såg dagens ljus fanns det uppskattningsvis 75 000 hästar i vårt land. I dag är den siffran nästan femdubblad. Enligt de senaste beräkningarna är antalet hästar i dag cirka 360 000. 

För det andra skulle det svenska landskapet se helt annorlunda ut. Hästar håller vårt kulturlandskap öppet. De betar, trampar och stampar på våra fält och ängar så de inte växer igen. 

För det tredje – och det är kanske det viktigaste – hade de 38 000 människor som i dag arbetar inom hästnäringen varit en bråkdel så många. 

Naturligtvis är det inte enbart ATG:s förtjänst att hästnäringen i Sverige är stark och levande. Men att ATG är en starkt bidragande faktor, det kan ingen förneka. Genom våra ägare Svensk Travsport och Svensk Galopp slussar vi ut stora summor pengar till hästnäringen varje år. Vi är – som vi påpekar lite då och då – hästnäringens motor. 

Allt detta pratade jag om när ATG, tillsammans med HNS och Svensk Travsport, nyligen bjöd in riksdagsledamöter till en kväll på Solvalla. De närvarande fick höra dragningar från Maria Croon från Svensk Travsport och Karolina Lagerlund från Hästnäringens Nationella Stiftelse. En av våra yngre kuskar, Jörgen S Eriksson, visade hästen Lilian Young och berättade kort om hur en tävlingsdag går till bakom kulisserna. När programmet led mot sitt slut spelade vi på ett andelsspel på V86 och åt en bit mat. 

Det var härligt att kunna visa våra folkvalda politiker travsport när den är som allra bäst och jag gladdes över deras intresserade nyfikenhet. En av de frågor som dök upp i diskussionerna efteråt var frågan om hästvälfärd och hållbarhet. Det är två frågor som hänger ihop och som förtjänar att lyftas fram. 

För lika mycket som ATG bidragit till en levande hästnäring, lika mycket har vi bidragit till att hästvälfärdsfrågorna har lyfts mer och mer. Att trav- och galoppsporten är dopingfri och att hästarna mår bra är ju en förutsättning för att hästnäringen ska fortsätta bidra till öppna landskap och skapa fler arbetstillfällen. I Sverige tas det i dag fler dopingtest på tävlingshästar än på tävlingsidrottande människor, till exempel. 

En annan hållbarhetsfråga är att vi fortsätter att arbeta för en fungerande spelmarknad, som bryr sig om sina spelare, tar ansvar och som är schysst. Att vi i Sverige har en hög kanaliseringsgrad – det vill säga att så många väljer att spela hos licensierade aktörer – är kanske det viktigaste av allt. Det är själva förutsättningen för en fungerande spelmarknad och för kundomsorgen. 

Ungefär så gick diskussionen under kvällen. Stämningen blev livlig och upprymd när lopp efter lopp avgjordes – precis som det ska vara på travet. 

Hur det gick med vårt andelsspel på V86? Fyra rätt, ingen vinst. Men ytterligare några kronor till den svenska hästnäringen i alla fall.

Allt material på denna webbsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
TILL ALLTOMTRAVSPORT.COM