Djurfysiologen professor Anna Jansson har forskat om hårfällningen hos hästar och dess betydelse.
– När pälsfällningen börjar är den ”kostsammaste” delen över. Det vill säga den delen av processen som tar mest energi från hästen. Att ansätta ny päls.
Anna Jansson berättar att den mest energikrävande pälsen är den som sätts på vintern eftersom den är både längre och tjockare än sommarens päls. Det går åt energi och protein att bygga upp den nya pälsen och pälsväxten prioriteras före exempelvis fett- och muskelansättning. Vilket kan innebära att hästen kan tappa i hull under dessa perioder.
– När det gäller bytet från vinter till sommarpäls, startar processen redan i december-januari, även om vi som finns runt hästarna oftast upptäcker det flera månader senare.
Hon säger att om man har en exakt uträknad foderstat till hästen, så kan det vara bra att öka fodergivan något ungefär vid jultid.
Hos hästar i hårdare träning märks pälsfällningen oftare mindre än hos exempelvis unghästar och hästar som tränas måttligt. Anna Jansson säger att det beror på att arbetande hästar får mer foder och reagerar på den ökade energiåtgången i pälsbyte genom att göra av med mindre energi och bli lite slöare under träning.
– Samtidigt sätter inte hästen i träning lika mycket päls, eftersom den större fodergivan i samband med en högre ämnesomsättning, producerar mer värme än en mindre foderstat.
De som upplever problem med pälssättningen gör det oftare på våren än på hösten, trots att vinterpälsen både är längre och tjockare. Det kan bero på att vinterpälsen redan börjar ansättas i augusti när många hästar fortfarande har tillgång till näringsrikt bete. Då kan betet täcka upp det extra näringsbehovet som uppstår.
– Ett gammalt knep för att slippa alltför lurviga hästar, är att börja vinterfodra och träna ordentligt redan i augusti. Hög fodergiva ger mindre päls.
Ska man ge foderjäst på vintern för att underlätta?
– Nja, foderjäst innehåller förvisso en del B-vitamin, men mest innehåller det protein. Och proteinet kan ju i och för sig behövas för den nya pälssättningen.
Ibland kan man se hur hästar äter träck framåt vårvintern. Det förklarar Anna Jansson med att de försöker tillgodose ett behov av protein som de inte fått genom sitt foder.
– Det handlar alltså om att fodra rätt, och i rätt tid.