Hjälmhjälten

2023-02-07

Arne Sørensen bor i Ålborg, en liten storstad på norra Jylland, som med sina 125 000 invånare är Danmarks fjärde största stad. Här bor han med sin fru Pia Bach Sørensen och döttrarna, Jeanett, Ann, och Camilla. Familjens hus ligger på landet, sju kilometer från stadens centrum. Arne Sørensen har tidigare arbetat med att lackera bilar så konstformen har han sysslat med länge och med en bakgrund som amatörkusk var steget inte långt till att börja sätta färg på hjälmarna.

Han gör cirka trehundra hjälmar om året och orderstocken blir allt större. Kunderna finns över hela Europa. Flera kända kuskar kör i hans design, mest kända är kanske Björn Goop, Örjan Kihlström, Peter Untersteiner, Adrian Kolgjini, Kenneth Haugstad, Flemming Jensen, Steen Juul och Jeppe Juel.  Men också många amatörer och ponnykuskar i Danmark och Sverige har fattat tycke för Arne Sørensens konst.

Motivet
Hans hantverk har förändrats med åren och datorn har tagit över en hel del av det han var van vid från billackeringen. Men det finns fortfarande kunder som vill ha porträttering eller en viss dekor som kräver handfasta tag runt penseln eller finkänslig spraymålning. Det kan handla om att avbilda ett fotografi på älsklingshästen eller någon annan personlig bild. Men mest förekommer dekor inspirerad av tatueringsmotiv – en vinge, en flamma, en droppe eller blixt. 

På många hjälmar syns keltiska motiv. Med slingor utan slut symboliserar de en evig cykel av död och återfödelse. De sammanflätade knutarna uttrycker sammansmältningen av både fysiska och andliga element. Keltiska tatueringar representerar ofta liv, tro och kärlek.


– Jag skriver ut dekor och limmar det på hjälmen. Det är mer klipp och klistra, kan man säga. Det tar cirka tio timmar att göra en hjälm klar om det gäller ett standardmotiv. Björn Goops hjälm tar exempelvis längre tid, där har jag inte räknat timmarna. Dekoren kan variera men oftast får jag göra hur jag vill. Björn Goop ger mig fria händer medan andra har mer noggranna önskemål. Det har väl hänt att någon inte varit helt nöjd, men det är sällan numera. 

Arne Sørensen har hela tiden kontakt med beställaren under framtagandet av hjälmens design. 

– Jag skickar mms eller bilder via Facetime. Men jag minns när jag skickade bilden på Björn Goops guldhjälm och han svarade med ett ”grymt”. På danska betyder grym hemskt. Först blev jag orolig att han inte gillade det jag gjort. Men jag förstod snart att han menade att det var ”grymt snyggt gjort”.

Inspiration från Amerika

Från Amerika och amerikanska kuskar får han mycket inspiration, som han sedan tillför sina egna idéer. Arne Sørensen visar hur det ser ut i datorn. Han jobbar i programmet Illustrator. Med hjälp av det kan han byta färg, flytta och lägga till detaljer och skapar på så sätt olika mönster. Ena väggen i rummet är fylld med hoprullade pappersark, som kallas folie. Folien finns i alla färger, guld och silver. I en skrivare bakom hans rygg syns utskriven folie med ett runt mönster i keltisk stil. Han visar hur han lossar märket, ett tunt klistermärke och hur det fästs på hjälmen. 

 – Först måste hjälmen ha en bottenfärg. Sedan pryds hjälmen med lager av dekorativa mönster. Sponsorer och logotyp kan synas både på fram- och baksida, det bestämmer kunden.

Från slipning till slutlack

Det finns olika hjälmar på marknaden, men det går att motivlacka alla, berättar han. Men först slipas de med ett fint sandpapper så att färgen fäster. De mest populära bottenfärgerna är röd, vit, svart, blå och gul. Det är en vattenbaserad färg som sprayas på. 

– Färger finns i otaliga mängder, både matt och metall. Björn Goop har en guldmetallicfärg som glittrar lite i ljuset, berättar Arne Sørensen och drar en fuktig trasa över den ännu inte färdiga guldhjälmen för att visa hur det kommer se ut när den slutliga lacken läggs som ett täckande lager över alla de andra lagren dekor.

Allt material på denna webbsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
TILL ALLTOMTRAVSPORT.COM