10 vanliga arbeten med häst:
1. Hästskötare – dagliga skötseln av hästar i stall.
Det kan vara i stall för travhästar, hästuppfödning eller djursjukhus. Det finns flera olika vägar till att bli hästskötare och vissa utbildningar är CSN-berättigade. Utbildningar finn på flera platser i Sverige. Även på halvfart och distans.
2. Travtränare – Om du inriktar dig mot träningshästar förbereder du dem inför lopp. Du lär dig all nödvändig kunskap, både praktiskt och teoretiskt.
Det finns flera utbildningar i Sverige både på
3. Hästuppfödare – I sysslorna ingår det att ta hand om avelshästar och sköta om dräktiga avelsston, föl och kanske hingstar. Du behöver ingen formell utbildning för att bli hästuppfödare men grundläggande hästkunskaper är bra.
4. Djurskötare, veterinärassistent – Vill du sköta om hästar på en veterinärklinik eller ett djursjukhus? För att jobba som djurskötare måste du gå det treåriga djurskötarprogrammet. Utbildningen finns på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala. När du gått klart kan du ansöka och få legitimation som djurskötare av Jordbruksverket.
5. Hästveterinär – Du diagnostiserar och behandlar den sjuka hästens sår och skador, skriver ut mediciner och gör operationer. För att bli veterinär måste du läsa veterinärprogrammet. Det kan du endast göra på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala. Det tar 5,5 år.
6. Hovslagare/ Hovverkning – Vill du arbeta med
hästens hovar och se till att hoven får rätt form så
att hästen inte belastar hoven fel och får skador.
Det finns flera vägar att till detta.
Du kan gå en lärlingsutbildning på gymnasienivå inom hantverksprogrammet, eller en tvåårig yrkesutbildning till hovslagare och flera fördjupande kurser.
7. Hästodontolog – vill du jobba med hästens tänder? Du ser till att munhälsan är god och jobbar både förebyggande och med olika tandproblem.
Det finns flera sätt att bli hästtandläkare på. Du kan t.ex. vara veterinär med hästtandläkarkompetens. Kompetensen får du via tilläggskurser under utbildningen. Men du kan även vara en vanlig tandläkare som har tagit tre delkurser inom hästodontologi på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
8. Montéryttare – Har du stort intresse för monté behöver du bra förkunskaper inom travsporten. Det finns flera vägar att gå för att bli montéryttare, både på gymnasie-
yrkeshögskola och på högskolenivå.
9. Djurpsykolog/ Equiterapeut – Är du intresserad av att förstå hur hästar tänker/känner eller vill jobba med friskvård/ rehabilitering/ förebyggande skador. Det finns flera vägar dit. Se li.nu och sanhcp.se.
10. Agronom – Agronomers arbetsuppgifter är även relaterade landsbygdsutveckling eller miljö. De vanligaste arbetsuppgifterna är handläggning, rådgivning och forskning.
Att bli agronom tar 5 år.