Kort om balansering

2022-10-28

I trav sätter hästen ner två hovar samtidigt, det vill säga traven är tvåtaktig. Hästen börjar med att sätta i höger bakhov och vänster framhov, så kallad diagonal förflyttning. Sedan lyfter hästen dessa båda hovar, och då följer ett svävmoment där hästen har alla benen i luften innan den sätter i vänster bakhov och höger framhov. 

Om hästen har svårigheter och travar ”orytmiskt” kanske rullar över i galopp eller slår sig, kan man behöva hjälpa till – hästen behöver få en bättre balans att trava ”rytmiskt” med alla fyra benen.

Hästens slår sig fram:
Slår sig hästen på kotor eller knän måste man försöka hitta en ”balans”, en sko som hindrar att hästen skadar sig. Viss professionell verkning av hoven kan också hjälpa. Ofta är det hästens exteriör och då främst skevhet i frambenen som gör att den slår sig. Är hoven utåtvriden, uttåad så slår sig hästen i regel på motsatt skena eller knä. Då kan man balansera hästen med en lättare sko fram alternativ en tyngre för att försöka ändra ”träffytan” på motsatt ben. Har man tur kan man få hoven att passera under eller över det utsatta framknät. Hjälper inte detta, kan man behöva knäkappor eller senskydd på frambenen och emellanåt likaså gamascher bak. 


Platsbrist:
Hästen kan ibland ha svårt att komma undan med frambenen så den nuddar eller slår sig på bakbenen. Man säger att hästen får platsbrist. Man kan då göra ett försöka att sko hästen med en lättare sko alternativt en sko med ”öppen tå” på framhovarna för att få hästen att snabbare vända upp steget. Ett annat alternativ är en halvrund sko. 

Slår sig på armbågarna: se bild 
Här måste man försöka få steget lägre. En lättare sko ger ett lägre steg alternativt en sko med grepp. Ett ökat fäste gör att steget dröjer sig kvar något vid marken. 

Min häst är rullig:
En rullig häst har nog de flesta travtränare känt på, hästen får, vad man kallar ”tusen ben” innan den rullar över i galopp. Om hästen är benägen att ramla över i galopp kan den behöva lite tyngre skor. Det finns både ridhästskor eller järnskor för travhästar. Man kan även prova sula, tåvikt, ringsko eller boots fram. Man kan även prova att ha lätta skor bak. 

Hur gör jag med unghästen: 

Ofta pratar man inte om att balanserar den unga hästen, utan många väljer lite tyngre skor fram och lite lättare bak av andra själ. Filosofin är att den unga hästen ska under inlärning hittar travet enklare och finna en fin teknik. Efter att den unga hästen känns stabil och travar utan problem kan man lätta vikten vartefter.

Bryter i kurvorna:

Drar de exempelvis höger bak kan man prova en aluminiumsko på det benet, med eller utan sula och en tyngre på vänster bakben. Det finns även en mängd olika utrustningsdetaljer för att komma åt problemet så som; huvudstång, murphybländare och sidostänger. 
Men det här problemet behöver inte alls handla om ett balansproblem. Hästen kan både vara halt eller ha problem med testiklarna. Förlorar hästen balansen i slutet av loppet/träningen kan det handla om hästens helt enkelt blir trött. Innan man börjar lösa dessa problem bör hästen först göra ett besök hos veterinären.  


Balans bak?
Att ha speciell balans på bakhovarna är inte så vanligt. Får man ordning på framsteget så brukar det ordna sig även bak. Travbanans underlag har stor inverkan på val av fäste och bakskor. Det finns olika typer av greppskor. Järn och aluminium. Man kan behöva bromsa baksteget alternativ få bättre fäste och då väljer man gärna en falsad sko eller en sko med mindre tågrepp. 

Allt material på denna webbsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
TILL ALLTOMTRAVSPORT.COM