Alla vill vi vara ute i sommarvädret, hästarna också såklart. Där det finns hästar finns det flugor, många också. De svärmar runt hästarna och stör, sätter sig och äter sekret från exempelvis ögonen. Hästarna tar gärna hjälp av varandra genom att stå nos mot svans och vifta bort varandras flugor. Går hästen själv är det bra om man kan hjälpa den som att sätta på ett Flyveil, ett pannband med långa läderremmar som en extra pannlugg, sätta på en flughuva och det finns även sprayer som gör att flugorna inte gärna går på hästen. Vissa flugor kan sprida smitta från magmasken, Habronaema, vars larver går från flugans mun till ett sår som blir runt och inte vill läka, så kallade sommarsår. Även vanliga fluglarver kan flugorna lägga i små sår där man på bara några timmar kan hitta små vita larver som äter sårvätska. Skydda sår med luftiga bandage.
Fästingar är hemska rackare. Finns det mycket vilt i omgivningarna finns det fler fästingar i hagen, bäst trivs de i lite fuktig miljö med högt gräs. De suger blod från hästen och kan orsaka granulocytär anaplasmos (ehrlichios). Vid akut infektion får hästen hög feber, nedsatt allmäntillstånd, nedsatt aptit, vinglighet och svullnad i benen, ibland också gula slemhinnor. Plocka noga bort fästingar varje dag och om hagen har mycket fästingar finns medel att hälla längs ryggen som sprider sig och håller fästingar borta.
Knott och svidknott finns det hästar som reagerar kraftigt på och gör att de utvecklar eksem. Skydda hästen med täcke eller medel mot bitande insekter. För många hästar är det en lättnad att få gå in en stund under de varmaste timmarna när de bitande insekterna är som värst. Blåsiga och öppna marker har mindre problem med knott.
Framåt sensommaren dyker de upp – styngflugorna. De får många hästar att gripas av panik då de flyger in under ett dån som liknar ett jaktflygplan i mindre skala. Denna 1,5 cm stora fluga som ser ut som en blandning mellan humla och geting bits dock inte utan hovrar runt hästarna och sprayar sina ägg på hästen, företrädelsevis på frambenen. Hästen kliar sig sedan på benen och får i sig larver från äggen som vandrar ner till magen där de övervintrar innan de släpper taget på våren, blir puppor och sedan på sensommaren nya flugor. Viktigast här är att skrapa bort äggen från benen varje dag i samband med visiteringen.
Inne i stallet är det svalt och skönt under heta sommardagar, men en del flugor blir det där med. Flugornas ägg kläcks snabbt till larver i värmen. Här kan man skydda hästarna och miljön med en rejäl sommarrengöring. Ut med allt strö och tvätta stallet noga. Kanske kosta på sig en ångtvätt som går fort och inte blöter ner stallet under så lång tid.
Morgon och kväll är det skönast att vara ute och träna med hästen men ibland måste man även ut i gassande sol. Nu kommer de riktiga otygen fram, de som dras till en varm svettig häst. Ett par envisa bromsar kan förpesta ett träningspass eller lugn skogstur. Flugor som envisas att surra kring hästens huvud så den slår med huvudet och tappar koncentrationen. Det finns vissa medel som påstås hålla borta både broms och flugor men med en svettig häst är det svårt att få det att hålla. Bäst är att försöka träna hästen tidig morgon eller sen kväll om det är möjligt.
Lusflugor har blivit ett riktigt otyg på senare år. Det är en ca 1 cm lång krabbliknande insekt med långa vingar. Den kryper snabbt i pälsen och biter sig gärna fast vid sår och tunn hud där den äter hudutsöndringar och ibland även blod. Under svärmningstid kommer även hjortlusflugan/älglusen. När den landat på hästen rycker den av sig vingarna och biter sig fast, ofta i svansroten, och kan vara riktigt besvärliga att få bort. Ofta får man ta dem en och en med fingrarna. Akta ditt eget huvud, en hjälm skyddar även mot detta!
Ha det skönt i sommar och låt inte krypen ta över.