Patrick Hedqvist har varit hovslagare i över 25 år och under de senaste åren har han även undervisat i yrket på Ridskolan Strömsholm. Den här artikeln handlar enbart om hovkvalitén varför vi bortser från exteriöra avvikelser eller yttre akuta skador på hoven, sådant som också kan påverka hovens kvalité och välmående. Men låt oss ta det från början.
Hoven kan jämföras med människans naglar. De växer ut på samma sätt. Hoven växer ut från kronranden och när den blir för lång måste den verkas. Det är därför så mycket kan läsas av i hoven efter en tid. Det är som årsringar på ett träd. Man kan exempel läsa om hästen har varit med om ett trauma eller gjort foderbyten några månader tidigare.
Så vad är egentligen bra hovkvalité och varför är det så viktigt?
– Bra hovkvalité gör hoven elastisk. Det är viktigt för att hoven ska kunna ta emot stötar. Upp till 60 procent av stöten ska kunna tas upp av hoven. I hoven finns också mycket blod och nerver. Artären tillför hoven det syrerika blodet medan venen transporterar bort det syrefattiga, åter till hjärtat. Det är därför det är så lätt att känna pulsen vid kotsenbenet. Bra hovkvalité är också viktig om hästen ska ha skor eller tävla barfota. Det kan bli dyrt att ha en häst med dålig hovkvalité. Man måste ta ut hovslagare oftare eller köpa olika typer av tillskott.
Hovkvalitén kan vara ärftlig säger Patricks erfarenhet, men även forskningen. Vissa avelshingstar kan ge små eller olikformade hovar eller bockhov men även hovens kvalité kan vara ärftlig.
– Förr i tiden pratade man om galopphovar. De var små, platta och sköra. Sådana kan man se emellanåt. Min erfarenhet säger också att vissa franska travhingstar nedärver dålig hovkvalité. Ready Cash är en, säger Patrick.
Det myntade uttrycket ”No hoof -no horse” stämmer på så vis in, menar Patrick och citerar sin bortgångna kollega Erik Hådén, en välkänd guru inom ämnet och uppfinnaren av G-beslaget. Han sa alltid:” Nturen har skött om det där med att hästen ska ha någonting att gå på. En hov med en tunn, platt sula har en stor stråle, en hov med en stark sula har en liten stråle”. Och det ligger någonting i det där, menar Patrick.
Det finns flera faktorer som påverkar kvalitén. En bra foderstat och rent, torrt underlag i boxen.
– Halm och spånpellets som man blöter något tycker jag är bra för hovkvalitén. Torven är organisk vilket stimulerar elasticitet i hoven men den kan även binda bakterier som kan krypa in i en hov om den har fickor och sprickor.
I det stora hela kan man säga att torra underlag ger torra hårda hovar och tvärt om. Har man problem med hovkvalitén kan man om sommaren med fördel vattna litet runt vattenkärlet i hagen så att hästen kliver i leran. Om hösten kan man göra tvärtom, ha torrt runt utfodringsplatser så att hästen inte behöver stå i blötan hela dagen, tipsar Patrick.
Hoven växer cirka en centimeter i månaden och det tar ungefär ett år för hornet att växa från kronranden till bärytan. Biotin är kanske det anligaste tillskottet för att förbättra hovens tillväxt och hovkvalité. Brist på biotin kan uppstå på grund av rubbningar i tarmfloran något som hämmar processen hos mikroorganismerna. När processen hos mikroorganismerna hämmas tillverkas inte Biotin i samma utsträckning och otillräckliga mängder Biotin når hovens blodkärl. Detta i sin tur påverkar cellfördelningen i produktionen av horn i hästens hovar och dålig hovkvalitet uppstår. Tillskottet är vattenlösligt och bör ingå i den dagliga foderstaten. Effekten förväntas synas efter tre månader. (Källa: )
– Min erfarenhet av tillskottet Biotin, är att hovens tillväxt förbättras men inte kvalitén i sig. Om man inte sköter om hovarna i samband med en dagliga skötseln kan kvalitén aldrig bli bättre. Något som jag ser ger stor skillnad är hästskötarens rutiner vid hovvård. Att kratsa hovarna och ge massage i kronranden dagligen, är ett bra tips. Massage i kronranden ger ökad blodgenomströmning vilket kan ge bättre hovkvalité, säger Patrick.
Hovens kvalité är viktig för att undvika hovsjukdomar som bärrandsröta, bölder och sprickor.
– Röta kan uppstå om man slarvar med hovkratsningen eller om hästen går med sula. Anaeroba bakterier hatar syre och när bakterierna blir kvar under sulan intill strålen kan röta uppstå. Även hästar med höga trakter kan lätt få röta. Hovbölder känner de flesta till och dessa kan uppstå trots bra hovkvalité om en häst trampat på någonting vasst. Men sådana kan även uppstå om smuts och bakterier har trängt upp i hovväggen eller i en spricka på grund av dålig hovkvalité. Bakterierna angriper vävnaden vilket leder till inflammation och var bildas.
Det finns en mängd olika typer av hovsprickor. Men när det gäller hovsprickor på grund av hovens kvalité handlar det oftast om att hästens hovar är för torra och hårda eller felbelastade. Sprickorna löper då nedifrån och går uppåt. Går sprickan horisontellt har hästen troligen trampat sig i kronranden som flyttats nedåt med tiden. Det är viktigt att sprickan undersöks noggrant och att rätt åtgärder vidtas. Hoven kan behöva både nitas och plastas.
Ett myntat uttryck är att en häst med fyra vita hovar betyder otur, men är det sant? Har en vit hov sämre hovkvalité?
– Både ja och nej. Om hoven är vit är även benet vitt. Hästen har en strumpa eller är vit i kronranden. Det vita pigmentet är mera känsligt för yttre påverkan, för karledsinflammationer eller skador i kronranden, något som indirekt även påverkar hoven.
Att hästar inte skulle klara att av att gå barfota i en hage tror inte Patrick på. Hovens kvalité kan till och med bli bättre av det.
– Aktiva tävlingshästar som blir konvalescenter får ofta bra hovar efter ett tag. Visst kan hovarna se trasiga ut i början, men det brukar ordna upp sig efter ett tag. Man måste vara tålmodig. Till och med en häst som tävlar barfota då och då kan få bättre hovkvalité. Det som händer är att blodcirkulationen kommer i gång.
Att ha bra hovkvalité är bra, men det är inte allt. Formen på hovarna är också viktig, vilket påverkas av hästens exteriör och hovvinkeln. Hovarna ska heller inte vara för trånga i trakterna eller för höga.